Appen vore inget utan webben


Appen skiljer sig mer från webben än du nog anar. Medan webben bygger på delning och länkning är appen ofta en egen ö utan kontakt med omvärlden. Samtidigt skapar allt fler webbsidor egna applikationer, vilket skapar ett behov av länkning i appar.

Genom att skriva några bokstäver eller siffror i webbläsarens adressfält kan du surfa fritt mellan olika sajter. Ett klick på en länk i ditt sociala medier-flöde tar dig direkt till texten du vill läsa eller klippet du vill titta på. Den enkelheten är grunden till webbens genomslag.

När forskaren och engelsmannen Tim Berners-Lees skapade World Wide Web var hans vision att skapa en stor forskningsdatabas som alla hade tillgång till. Det skulle vara enkelt att kommunicera mellan olika rapporter i hypertext-format. Han introducerade hyperlänkar med akademins fotnoter som förebild. Med Word Wide Web fick alla möjlighet att enkelt klicka sig mellan olika hemsidor och alla websajter kunde nu kommunicera med varandra genom länkning. Webben är ett decentralicerat tillhåll där alla kan länka till alla och där en central bank för nedladdning saknas. Istället finns det miljontals ftp-servrar varifrån du laddar ner innehåll.

2008 lanserade Apple butiken App Store. Kunderna fick möjlighet att installera olika program i sina mobiltelefoner. Till skillnad från webbens decentralicerade uppbyggnad hämtas apparna från en central butik. Detta har tillsammans med applikationernas uppbyggnad och användningsområde gjort att behovet att länka till andra appar inte varit lika stort. Alla vet ju var nya appar finns att hämta.

Standard saknas

Därför saknas det en standard för hur appar kan kommunicera med varandra, på samma vis som hemsidor kommunicerar via länkar. Varje app har hittils förblivit en egen ö, bortkopplad från kommunikation med andra. Flera företag försöker nu lösa vad de anser vara appens kommunikationsproblem. New York Times skriver om företagen som vill göra det möjligt att enkelt hoppa mellan appar på samma sätt som länkar erbjuder oss att hoppa mellan hemsidor på webben.

Det har redan fallit sig naturligt hur vi länkar i appvärlden. Eftersom de tjänster som är i behov av länkning i appvärlden är sprungna ur webben är det också naturligt att de fortsätter använda webbens kommunikationsprotokoll. Twitter, Facebook och Youtube i mobilen är alla bara ett annat gränsnitt av sin utformning på webben. Webben använder sitt länksystem och även apparna som motsvarar tjänsternas webbsidor använder webben för att länka till innehåll. Med andra ord – det finns alltså redan ett etablerat system för appar att skicka användaren mellan varandra.

Youtube är ett exempel på hur länkning i appar kan fungera och troligtvis lär fungera i framtiden också. När du klickar på en Youtube-länk i din mobiltelefon får du upp en fråga ifall du vill öppna länken i webbläsaren eller i Youtube-appen. Då kan du ta del av innehållet även om du inte har appen och du kan öppna det i appen om du har den installerad. Min gissning är att det är så de flesta appar som är i behov av kommunikation med andra appar kommer fungera. Att de använder nätets länksystem.

Vill ha slutna appar

Många tror att appar och webben är mer lika varandra än de är. Men sättet vi använder dem på är väldigt olika. Inte minst syns det på storföretagens satsningar. Google har inte varit framgångsrika i att bygga en söktjänst för innehåll i appar just eftersom appar inte har ett gemensamt kommunikationssätt som kan läsas av på samma sätt som Google läser av länkar på webben. Facebook ser det som så viktigt att behålla användaren i sin application att de byggt en egen webbläsare för att användaren aldrig ska lämna appen. Så när du numera öppnar en länk i Facebook startas inte webbläsaren, istället visas den i Facebooks egen app. De gör allt de kan för att behålla användaren inom appen och vill inte länka till andra. Storföretagens strategier skvallrar om att sättet vi använder appar skiljer sig stort från webben.

Där vi på webben fritt hoppar mellan olika hemsidor kräver appvärlden att vi går omvägen via App store och Google play innan vi kan ta del av innehåll från en annan app. Den omvägen slipper vi om appar länkar till varandra via webben, eftersom alla smarta telefoner har en webbläsare. Därför kommer webbens länksystem även vara standard för kommunikation mellan appar.

Fotokälla

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *