Ätradalsleden


Sträckning: 250 km, Tid: 3-5 dagar, Svårighetsgrad: Lätt

Ätradalsleden är en cykelled som går hela vägen från Falköping till Falkenberg. Stora delar av sträckan cyklar du på gammal banvall. Leden följer Ätran så du cyklar verkligen i ett historiskt landskap. Här har vandringsleden gått från kusten och inåt landet i flera hundra år. På sina ställen kan du se de gamla hålvägarna. Leder där hästar och människor trampat ner jorden så att det numera ser ut som stora diken i landskapet.

Döda fallet, ett av många sevärdheter utmed Ätradalsleden
Döda fallet vid lågt vattenstånd

Hallands vackraste väg

Den som vill ha det lätt börjar i Falköping och cyklar neråt. Jag började i Falkenberg och cyklade inåt landet (uppåt), men det funkade ju med. Om du startar i Falkenberg går den första delen av sträckan mestadels på cykelväg och lågtrafikerad landsväg. Mellan Askome och Gällared får du njuta av Hallands vackraste väg. Den slingrar sig utmed Ätran på ett ställe där ån i det närmsta påminner om fjordarna i Nordnorge. Glöm inte att stanna till vid Döda fallet, ett tidigare vattenkraftverk som numera är torrlagt.

I Gällared når du den första av fyra banvallar som du kommer cykla på. Här gick tågen mellan Varberg och Ätran. Sträckan består mestadels av grusväg och här finns rikligt med informationsskyltar som berättar om bygget av tågsträckan. Snart når du samhället Ätran som fått sitt namn efter ån. Ett stationssamhälle som en gång i tiden hade en säckstation där två järnvägar möttes. Nu cyklar du över på den andra banvallen som tar dig till Fegen och som när tågen gick här var sammankopplad med järnvägen till Kinnared och Nässjö.

Gammalsjö kvarn, fint besöksmål
Gammalsjö Kvarn
Gamla banvallen mellan Ulricehamn och Falköping, utgör numera Ätradalsleden
Gamla banvallen mellan Ulricehamn och Falköping

Långa grusvägar i Kalv

Vägen mellan Fegen och Kalv är allt annat än rolig. Här cyklar du på asfalterad bilväg, visserligen lågtrafikerad men utan några egentliga sevärdheter att stanna vid. Bättre blir det vid Kalv där du cyklar på långa grusvägar bland skog och sjöar. Här kan du stanna för ett dopp i Fegensjön eller för att äta och sova på Påarps gård. Vill du övernatta här kan jag också rekommendera Kalvs familjecamping som ligger väldigt fint vid Kalvsjön. Har du tid så ta gärna någon dag på sjön i en kanot, här är sagolikt vackert! Glöm förresten inte heller att besöka Gammalsjö Kvarn som ligger fint utmed grusvägen och alltid är öppen.

Bada i Ätran utmed Ätradalsleden
Ätran, badplats mellan Ulricehamn och Falköping

Vacker och enkel cykelväg

Ätradalsleden fortsätter sedan på lågtrafikerad asfalterad landsväg upp mot Ambjörnarp, och därefter ansluter du till banvallen. Sedan cyklar du banvall där tågen gick mellan Limmared och Falkenberg samt mellan Limmared och Falköping. Här följer du en mycket vacker asfalterad cykelväg utmed sjöarna Sämsjön och Åsunden. Det är platt och enkelt att cykla hela den kvarvarande sträckan till Falköping via Ulricehamn. Du passerar både skog och jordbruksmark och kan ta dig ett dopp i Ätran som fortfarande är med dig.

Ätradalsleden mellan Ulricehamn och Falköping.
På väg mot Falköping
Åsunden vid Skottek, Ätradalsleden
Åsunden vid Skottek, där slaget på Åsundens is utspelade sig

Cykelkarta för Ätradalsleden

Klicka här för att kommat till kartan över Ätradalsleden.

Fler cykelleder hittar du här: Cykelleder

Jag cyklade rutten i juli 2019

3 svar till “Ätradalsleden”

  1. Hej Mattias
    vilken fin turbeskrivning!
    Vi är två familjer med barn som orkar cykla kring 50km/dag och vill gärna göra en 2-3 dags cykeltur. vilken avsnitt av Ätradalsleden hade du rekommenderat? Boende i stuga, hotell e dyl (dvs inte tält). och vet du om det går kollektivtrafik, man måste ju komma tillbaka och ta med cyklarna på bilen (vi bor i Göteborg).

    • Hej Maria! Tack så mycket! Då rekommenderar jag att cykla turen från Falköping. Dit bör ni kunna ta er med tåg. Där är banvall flera mil förbi Ulricehamn där ni kanske kan göra en övernattning. Sedan vidare mot Limmared därifrån det bör gå tåg tillbaka mot Göteborg. Sträckan mellan Ambjörnarp och Falkenberg är tyvärr mycket landsväg (lågtrafikerade). Men om ni tycker det är okej så fortsätt gärna till Fegen och Ullared. Det är ett av mina favoritområden med fegensjön och stort naturreservat. Där kan ni bo på Påarps gård, i Fegen eller i Ullared. Buss går till Falkenberg från både Fegen och Ullared (vet inte om de tar med cyklar) och sedan går öresundståget tillbaka till Göteborg.

  2. Hej. Bra beskrivning, jag blir sugen på den leden i sommar. Jag läste på en annan sida att den inte var skyltad, var det några problem att hitta eller har det kommit upp skyltar nu?