Cykel för långfärdscykling


Så, du vill ut och cykla långt och undrar vad du ska ha för cykel för långfärdscykling? Min första långfärdstur gjorde jag på en mountainbike men insåg snart att det inte fungerade särskilt bra. Dels var möjligheterna till att bära med packning få och dels gick det oerhört trögt på de långa asfaltsvägarna. Bra gick det däremot på grusvägar där komforten var underbar.

Gravel bike - en bra cykel för långfärdscykling
Merida Silex 200

Välj en mångsidig cykel för långfärdscykling

Jag skulle säga att du ska ha en cykel som är mångsidig. Den ska gå att cykla med både på landsväg och grusväg. För du vet aldrig till vilka vägar du kommer. En landsvägscykel (racer) är omöjlig att cykla med på grusväg och en mountainbike är jobbig på stora asfaltsvägar. Så välj något annat, en hybrid.

Tro det eller ej, men en helt vanlig vardagscykel, den du cyklar med till jobbet eller skolan, är ett av de bättre alternativen. En sådan här klassisk cykel har du ju möjlighet att framföra på både grus och asfalt, och det finns gott om packningsmöjligheter eftersom de ofta är utrustade med pakethållare. Jag rekommendear ändå att det bör finnas ett antal växlar på den. Du kommer cykla i skiftande miljöer och det blir jobbigt i längden med bara tre eller fem växlar. En sådan här vardagscykel är särskilt bra att rekommendera om du inte cyklat tidigare och vill prova på. För det är ju alltid dumt att springa iväg och köpa det dyraste det första du gör, för att sedan inse att det där med cykling inte var någonting för dig. Så om du redan har en sådan här cykel hemma, vilket många ju har, använd den!

Jag cyklar på en gravel bike

Vad har då jag för cykel för långfärdscykling? Sommaren 2020 köpte jag en Merida Silex 200. Cykeln är en så kallad ”gravel bike”. Det är en form av cyklar som till utseendet liknar en landsvägscykel, men som är något kraftigare i ramen och med goda möjligheter att sätta på både pakethållare och packning, något som inte går på en landsvägscykel. Den här typen av cyklar är också gjorda för att kunna cyklas på grusvägar. Det finns en annan variant av cyklar som liknar gravel bikes och det är cross bikes. Dessa har ungefär samma funktion. De är gjorde att cyklas på grusvägar och det finns ofta möjlighet att hänga på pakethållare.

SPD för gravel bike

Jag har också valt att skruva på ett par SPD-pedaler så att jag sitter fast i pedalerna och därmed bättre kan utnyttja kraften. Detta är att rekommendera om du ska cykla längre sträckor. Det finns SPD-pedaler till landsväg och mountainbike och jag har valt till mountenbike. Anledningen är att de är lite mer flexibla, eftersom du på en mountainbike ska kunna röra dig i olika positioner. Det innebär att skorna är lite mer behagliga att gå i än vad de styva landsvägscykelskorna är. Om man cyklar långt för äventyr behöver man nämligen springa in skogen och kissa, stanna till och fota eller vandra några meter för att titta på en runsten. Då kan det vara skönt med skor du kan gå i.

Föredrar att ta med bilen

Nu ska jag i ärlighets namn säga att jag inte är särskilt glad i långfärdscykling. Jag föredrar att cykla utan massvis med packning, det är helt enkelt roligare så. Jag kombinerar gärna cyklingen med en bil, så att jag enkelt kan ta mig ut till nya ställen, placera bilen med all packning i (tält osv.) och sedan cykla några mil för att återvända till utgångspositionen. Ska du cykla på så vis funkar det såklart med både en mountainbike och en landsvägscykel, beroende på var du ska cykla. Men likväl är jag nöjd med min gravel bike för detta ändamål. Plötsligt är den där grusvägen där som är så vacker och som du vill cykla på, och då är det bra att ha en cykel som klarar också det. Samtidigt som den är snabb också på landsväg!

Tips på rundor att cykla hittar du på den här sidan! Här har jag listat de rundor jag cyklat.