Cykla Fegen runt


Sträcka: 60 km, Tid: 3-4 h, Svårighetsgrad: Lätt

Cykla Fegen runt

Fegen är en drygt tre mil avlång sjö som ligger där Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län möts. Den största delen av området är naturreservat. Här häckar ett flertal fåglar, bland annat Storlommen med sitt karaktäristiska, spöklika läte. Området har de senaste åren lanserats som en turistort. Det är lätt att förstå att människor dras hit. Det är varierad och vacker natur, med odlingslandskap, skogsmark, sjöar och åar. Här finns milslånga grusvägar där du färdas med skogen nära inpå.

Fegen en vacker morgon

Alltid nära till bad

Att cykla Fegen runt kräver viss uthållighet. Sträckan är mer än 6 mil lång. Den är dock inte särskilt kuperad, så du behöver inte oroa dig för många branta backar, även om det delvis är kuperat. Framför allt är det oerhört vackert. Eftersom du följer sjön har du ofta vacker utsikt, och såklart alltid nära till ett dopp (vilket för mig är ett måste!). Eftersom området är en såpass utpräglad plats för turism finns här gott om fik och rastställen.

Vissa önskemål om en mer utpräglad cykelväg vissa delsträckor har jag dock. I dagsläget måste man cykla hela vägen upp till Skyarp för att komma runt sjön. Den biten måste man dessutom cykla på bilväg. Här skulle behövas en cykelväg och jag har hört att det pågår diskussioner om att anlägga cykelvägar, men gissar att det tyvärr också tar tid innan det blir verklighet. Men när det finns, då är detta en helt underbar runda!

Hårt packat grus på den östra sidan av sjön Fegen

Vägbeskrivning för att cykla Fegen runt

När du ska cykla Fegen runt kan du börja cykla var du vill på slingan. Vi utgick från Kalv, även om det kräver att du gör en liten avstickare på någon extra kilometer. (Å andra sidan värt, för Kalv är en väldigt fin ort med en fin badplats som vi hade glädje att återkomma till efter cykelturen.)

Jag har tidigare cyklat delar av sträckan när jag cyklat Ätradalsleden och upplevde då att sträckan mellan Fegen och Kalv var oerhört tung. Jag mindes de branta backarna uppför. Därför bestämde vi oss för att cykla sträckan motsols, för att slippa dessa backar. Men när vi cyklade visade det sig inte vara särskilt kuperat. Jag tror bara jag hade otur sist jag cyklade, med stark motvind, för tung packning och mjölksyretungaben efter att redan ha avlagt fem mil. Samt att jag hade tidspress för att hinna till en föreläsning i Uddebo, och man ska ju aldrig cykla med tidspress, det är aldrig kul! Då blir cyklingen bara en transportsträcka, och det ska den inte vara när man cyklar för äventyr. Det ska finnas tid att stanna spontant på platser som dyker upp. Att utforska och upptäcka.

Vad jag vill säga är att sträckan säkert går lika bra att cykla åt båda hållen, men eftersom jag cyklade motsols blir det grunden för vägbeskrivningen här!

Leden är inte skyltad, men genom att följa vägskyltar och Gislavedsledens markeringar är det ändå relativt enkelt att hitta. Längst ner på den här sidan finns en karta över leden.

Etapp 1 – Kalv-Fegen 19 km (60 min)

Sträckan mellan Kalv och Fegen är till hälften på grus och till hälften asfalterad, men lågtrafikerad. Vägen slingrar sig fram så du slipper de långa och tråkiga raksträckorna. Men det är i ärlighets namn mest en transportsträcka. Du kan välja att följa den asfalterade vägen, (följ skyltar mot Fegen). Sträckan är cirka en kilometer längre än grusvägen som jag ritat in i kartan här nederst på sidan. Tar du den asfalterade vägen kan du stanna till vid Backa loge och fika, men det kräver att du gör en ganska lång avstickare på 2 km. Och ska man cykla 6 mil orkar man kanske inte. Men där är fint iallafall, väl värt ett besök! Väljer du den asfalterade vägen passerar du också Joarsbo, där du kan köpa ekologisk saft, sylt mm.

Den sista sträckan mot Fegen är asfalterad. När du närmar dig Fegen finns en fin badplats (Linjevik) att stanna till på för dig som önskar ett bad. Badplatsen är skyltad från vägen. Vid badplatsen slutar förövrigt naturstigen Solvik, en två kilometer lång vandring från Fegen som du gärna kan promenera någon dag!

När du kommer till slutet av vägen svänger du vänster mot Fegen och cyklar här en kort bit på Ätrabaneleden, banvallen som återstår från när tågen en gång gick här. Du är nu i Fegen. Här kan du stanna för en fika i Fegenkiosken som ligger utmed cykelleden. Här finns också en turstbyrå om du vill hämta broschyrer och kartor över området. Tyvärr saknas en cykelkarta. Det har tryckts upp sådana tidigare, men de är sedan länge slut. Jag hade tur att komma över en och har tagit hjälp av den inför att jag skulle skriva om den här turen.

Sandviks kyrka, en av sevärdheterna längs Fegen runt
Sandviks kyrka

Etapp 2 – Fegen-Sandviks kyrka, 12 km (50 min)

Du fortsätter öster ut på Ätrabaneleden, kommer in i ett villaområde och följer härifrån vandringsleden Gislavedsleden. Leden är märkt med små orangemålade stolpar. Från nu och flera mil framåt kommer du cykla på grusväg. Mestadels är den väl packad och det är inga svårigheter att cykla här. Tvärtom väldigt vackert, med skogen nära inpå och sjön inte för långt bort. Ett bra riktmärke här är att du hela tiden har väg 153 till höger om dig och sjön till vänster om dig. Korsar du någon av dom har du hamnat fel!

Det är inte tillåtet att övernatta i det fria i dessa trakter, eftersom området är ett naturreservat. Dock finns ett antal iordningställda lägerplatser med vindskydd, grillplats och ved där du kan slå läger. Det kostar 60 kronor per person och natt och du kan betala via en app. Längs cykelleden här ser du så småningom en skylt som markerar en rastplats. Tar du av här kommer du till Grävlingabacken där du kan övernatta, eller varför inte bara ta en paus?

Från Grävlingebacken är den ungefär 3 kilometer till Sandviks kyrka. En vackert belägen kyrka på en halvö, populär för vigsel och dop. Kyrkor brukar ju i normala fallet ligga på en höjd, men denna är byggd alldeles intill vattnet. Legenden säger att någon en stormig natt var ute på sjön och bad till Gud och ifall han räddade personen skulle den uppföra en kyrka på platsen. Sandviks kyrka är ett populärt utflyktsmål. Här är ofta mycket folk och fiket intill som drivs av Svenska kyrkan är populärt. Stanna gärna till här!

Fika vid Sandviks kyrka
På östra sidan av Fegen

Etapp 3 – Sandviks kyrka-Påarps Gård, 21 km (90 min)

Från Sandviks kyrka fortsätter du norrut på grusvägar i ungefär en mil innan du når den asfalterade Kindvägen. Här svänger du vänster och cyklar sedan på en större men ändå glest asfalterad väg. Efter 9 kilometer håller du till vänster där vägen delar sig. Du cyklar ytterligare några hundra meter innan du svänger vänster in på en grusväg mot Påarps Gård.

Vi cyklade förbi flera ödehus när vi cyklade Fegen runt
Vi cyklade förbi flera ödehus när vi cyklade Fegen runt

Etapp 4 – Påarps Gård-Kalv, 12 km (40 min)

Efter Påarps gård fortsätter grusvägen mot Kalv i lite mer än en mil. Har du startat din rutt på annan plats än i Kalv kan du efter ungefär en mil följa skyltningen mot Fegen (om du vill cykla mer asfalterad sträcka, annars följer du kartan nedan och cyklar ungefär en mil på grusväg), om du inte vill göra en avstickare till Kalv. I Kalv finns en affär, flera övernattningsmöjligheter i bland annat vandrarhem och på camping, samt ett Café Solvik och en fin badplats.

Cykelkarta för Fegen runt

Jag gjorde en vägbeskrivning i Google Maps. Kartan utgår från Fegen (Fegenkiosken/Turistbyrån) och gör ingen avstickare till Kalv.

Klicka här för att komma till kartan!

Vi cyklade rutten i juli 2020