Cykla Sydkustleden


Sandhammaren längs Sydkustleden

Jag trodde att Sydkustleden och sträckan mellan Simrishamn och Ystad skulle vara en av de finaste man kunde cykla i vårt land. Tyvärr var det precis tvärtom.

Även om Österlen är känd för sin vackra natur levde denna cykelsträcka inte upp till förväntningarna. Den största anledningen till det är att det inte är en cykelled. Den största delen av leden går längs bilväg, och även om vi cyklade på försommaren för att slippa trafiken kom vi inte undan. Bilvägen är dessutom lång och rak och bjuder inte så några direkt fantastiska upplevelser. Största delen går den inte ens ut med havet. Lägg därtill den skånska blåsten och du förstår vilken möda det var! Dessutom var det svårt att finna matställen och matbutiker, men det berodde kanske framför allt på att vi cyklade innan säsong.

Paus utmed Sydkustleden

Fördelar med Sydkustleden

Med det sagt vill jag ändå nämna några av fördelarna med Sydkustleden. Om du följer ledens sträckning kommer du till Borrby, en vacker liten by på rad utmed landsvägen, sådana det finns så få av i vårt land numera. Här har man satsat på antikvariat och det ligger flera utmed gatan. Det är kanske tungt att släpa med massa böcker på cykeln, men gå i alla fall in och njut av miljön i bokhandlarna och köp en bok i alla fall! Vill du hellre ha bad bör du följa bilvägen utmed kusten till Sandhammaren. En av Sveriges vackraste stränder. Lång, vit och böjd.

Ett problem med Sydkustleden är också att sevärdheterna ligger en bit ifrån, vilket kräver att du gör avstickare. Har du lust med det bör du definitivt besöka Dag Hammarskjölds museum och Ale stenar.

Dag Hammarskjölds museum utmed Sydkustleden

Övernatta i Ystad

Ystad är en trevlig stad för övernattning. Det är dessutom alldeles lagom dit för dig som cyklar från Simrishamn. I Ystad bodde vi på Hotel anno 1793 Sekelgården1390. Ett mysigt familjeägt hotell i en gammal handelsgård mitt i Ystad. Dagen därpå cyklade vi vidare på Sydkustleden mot Trelleborg och den här sträckan var mer av en fröjd! Även om det var rakt och utmed en bilväg fick vi åtminstone cykla på separat asfalterad cykelväg och utmed havet. Vi stannade i Mossbystrand för att bada. En lite avlägsnare strand med mindre folk.

Sveriges sydligaste punkt i Smygehuk.

Besök trevliga hamnar utmed Sydkustleden

Utmed Sydkustleden fanns goda möjligheter till mat och att uträtta sina behov. För den som gillar småbåtshamnar fanns det många sådana att besöka, vackrast är förmodligen Abbekås och Gislövs läge. Glöm inte heller att stanna till vid Sveriges sydligaste punkt i Smygehuk och ta ett traditionsenligt foto.

På kvällen kom vi fram till Trelleborg och tog tåget tillbaka hem till Malmö. Vi har sträckan mellan Trelleborg och Helsingborg kvar att cykla på Sydkustleden. För den som vill cykla längre kan man istället för att börja där Sydkustleden startar, utgå från Växjö och även cykla Sydostleden. I Helsingborg kan man ansluta till Kattegattleden som går hela vägen upp till Göteborg.