Cykla Hyssnaturen


Sträckning: 38 km, Tid: 2-3 h, Svårighetsgrad: Medel

Inte långt från Göteborg och Borås ligger det vackra området kring Hyssna och Seglora. Här är varierande natur med berg, skog och sjöar. Skogen erbjuder till synes extra mycket lövskog och blandskog, vilket är härligt i tider då den annars nästan bara består av tall och gran. Bygden är dessutom rik på sevärdheter. Ett utmärkt område att cykla i alltså!

Vid Kvarnen i Hyssna

Hyssnaturen – cykla i kulturhistorisk miljö

Vi cyklade Hyssnaturen en sensommardag i slutet på augusti. Vi utgick från Rydal. En gammal bruksort med anor från mitten av 1800-talet. Här längs Viskan låg spinneriet fram tills att det lades ner 2004. Byggnaderna är bevarande. Du kan se både bruket, disponentvillan och arbetarbostäderna. I den gamla fabriken finns ett museum där du kan se hur tillverkningen gick till och läsa om arbetarnas livsvillkor. I den gamla disponentvillan hittar du Rydals herrgård där du kan äta mat i vacker trädgård.

Hyssna gamla kyrka

Från Rydal cyklar du via Bua mot Hyssna. Det är en smal, lågtrafikerad och kuperad asfaltsväg. En mycket trevlig sträcka där det finns goda möjligheter att både ta sig ett dopp och klättra upp till utkikspunkter.

I Hyssna finns en gammal kvarn i vacker miljö dit du med fördel kan göra en avstickare. Missa inte heller den gamla kyrkan med anor från 1100-talet, vilket gör den till en av landets äldsta kyrkor. Intill kyrkan finns en vacker stenvalvsbro och i närheten av den ligger hembygdsmuseet.

Hyssna gamla kyrka

Cykla utmed Viskans dalgång

Från Hyssna cyklar du varierat på grusvägar, mindre asfaltsvägar och högtrafikerade väg 156. Inte den roligaste sträckan. Det känns mest som man far på olika avstickare från väg 156 och hela tiden återkommer man till den där förbaskade vägen…

Du passerar Kinna, där du kan äta, shoppa eller vad du nu önskar göra, och cyklar sedan på ganska gemytlig cykelvägar utmed Viskans dalgång tillbaka till Rydal.

Vägbeskrivning Hyssnaturen

 1. Starta i Rydal och cykla norrut på väg 41. (Vänster från museets parkering,)
 2. Sväng vänster mot Hyssna, cykla över Viskan och håll till höger där vägen delar sig.
 3. Följ vägen förbi Bua. I T-korsningen 500 norr om Bua svänger du vänster mot Hyssna.
 4. Följ vägen som går utmed Stora Hålsjön. (Du cyklar förbi skyltar som markerar Hyssnaturen, men dessa skyltar för vandringsleden, inte cykelleden. Håll dig på den asfalterade vägen.)
 5. När du kommer till Hyssna har du Hyssna nya kyrkan på höger sida. Stanna till om du vill, annars fortsätt rakt fram till T-korsningen där du tar vänster och fortsätter på den stora vägen. (Sväng höger om du vill skåda den gamla kvarnen.)
 6. Du cyklar genom Hyssna och har den gamla kyrkan på höger sida. Glöm inte stanna till här! Missa inte heller Hembygsmuseet och stenvalvsbron.
 7. Strax efter stenvalvsbron tar du vänster in på Dalängsvägen.
 8. Följ Dalängsvägen cirka 500 meter tills vägen delar sig och ta då vänster in på Skogvallavägen.
 9. Efter ytterligare 500 meter kommer du till Ica Nära. Sväng vänster ut på väg 156.
 10. Efter ytterligare 500 meter tar du vänster mot Friared och följer den lilla asfalterade vägen.
 11. Cykla 500 meter och håll till höger där vägen delar sig. Fortsätt på vägen tills du kommer ut på väg 156 igen vid Hjorttorps Hede.
 12. Sväng vänster och cykla ca. 600 meter på väg 156. Ta sedan vänster mot Kajbergsvallen.
 13. Följ vägen ca. 200 meter till Granbacken där vägen delar sig och ta höger uppför den lilla grusvägen.
 14. Fortsätt på grusvägen och cykla rakt fram i korsningen. Du cyklar snart förbi Berits väveri och ett litet bokskogsområde innan du på nytt når väg 156.
 15. Sväng vänster ut på väg 156 och cykla 300 meter. Sväng sedan höger vid skylten G:a Hajomsvägen.
 16. Följ grusvägen tills den leder ut på väg 156.
 17. Sväng höger och cykla 300 meter på väg 156. Ta sedan vänster in på Vårkullavägen.
 18. Sväng vänster in på Kvarnvägen så att du inte når fram till väg 156 igen.
 19. Följ Kvarnvägen tills den tar slut och ta sedan vänster in på Hedgärdesvägen.
 20. Håll höger där vägen delar sig och cykla in på Kajbergsvägen.
 21. Följ Kajbergsvägen nästan 800 meter innan du tar vänster ut på Velingstorpsvägen.
 22. Följ Velingstorpsvägen tills du ser Viskan och cykla på cykelvägen på vänster sida om ån.
 23. Följ Viskan tillbaka mot Rydal. Håll dig på vänster sida och cykla inte över ån. Du kör omväxlande på cykelvägar, bilvägar och grusvägar.
 24. Efter 6 kilometer kommer du till Ginkalunda där du har en bro över Viskan på höger sida. Korsa bron och sväng vänster ut på den större asfalterade vägen. Snart är du tillbaka i Rydal!