Kindaholmsturen


Sträckning: 47 km, Tid: 3-4 h, Svårighetsgrad: Lätt

Kindaholmsturen löper genom de södra delarna av Svenljunga kommun. Enligt mitt tycke en av de vackraste platserna i vårt land. Här finns varierad natur med sjöar, åar, skog och öppna landskap. Dessutom är det en bygd rik på historia. Här har gränsen mellan Sverige och Danmark löpt, Ätran har varit en historisk färdväg genom århundraderna och här finns gott om gamla gravar och kulturhistoriska platser att besöka. Och kanske det bästa av allt; här finns initiativ från lokalbefolkningen själv att berätta om platsen genom initiativet Ekomuseum:

Ekomuseum är att en lokal plats kultur, natur och människors historia visas upp på samma plats och i samma miljö, de alltid varit i. Det är platsens befolkning som visar upp sin egen historia. Här har inga byggnader eller föremål flyttats till ett område där det är betalt inträde.

Från ekomuseum.com
Gammalsjö Kvarn utmed Kindaholmsturen
Marie vid Gammalsjö kvarn, ett av de många historiska sevärdheterna längs turen

Lättcyklad led med många badmöjligheter

Kindaholmsturen är lättcyklad. Sträckan är platt. Ungefär halva vägen är slingrande lågtrafikerad asfaltsväg, den andra hälften är grusväg. Längs turen finns det gott om sjöar och badplatser. Det finns möjlighet att grilla och även att stanna på Påarps Gård för att äta eller hos Handlarn eller Café Solvik i Kalv för den som behöver kaffe och proviant. För den som vill övernatta går det att göra på Kalvs Familjecamping eller Påarps Gård, alternativt i det fria på några av de många lägerplatserna både utmed sträckan och kring Fegensjön.

Kindahus, utmed Kindaholmsturen
Jag vid Kindahus, en fästningsruin

Vägbeskrivning Kindaholmsturen

Kindaholmsturen är en rundslinga och du kommer tillbaka till utgångspositionen. Därmed kan du också börja turen var du vill, förslagsvis i Östra Frölunda, Mårdaklev, Kalv eller vid Påarps Gård där det finns goda parkeringsmöjligheter. Beskrivningen nedan utgår från Östra Frölunda kyrka.

Etapp 1 – Östra Frölunda-Påarps Gård, 19 km (60 min)

 1. Från Östra Frölunda kyrkas parkering tar du höger ut på vägen mot Svenljunga.
 2. Sväng första höger mot Håcksvik 12 och cykla över Ätran.
 3. Efter 3 km sväng höger mot Håcksvik 9/Burseryd 27.
 4. Du cyklar nu nästan en mil på slingrande asfaltsvägar. I Håcksvik tar du vägen mot Burseryd (skylt Burseryd/Gård 6).
 5. Du kommer nu till Skyarp och Påarps Gård, följ skyltning mot Påarps gård. Där kan du stanna för mat och fika.

Etapp 2 – Påarps Gård-Mårdaklevs kyrka, 16 km (60 min)

 1. Förtsätt på grusvägen förbi Påarps gård i riktning mot Kalv. Efter ett tag cyklar du förbi Gammalsjö kvarn som ni har på vänster sida. Väl värt ett besök.
 2. Grusvägen tar slut i en T-korsning. Här svänger du vänster mot Kalv 3.
 3. Fortsätt följa skyltningen mot Kalv. Du cyklar på asfalt genom kalv där det finns både affär, vandrarhem, camping och cafe. Stanna gärna här, Kalv är oerhört vackert!
 4. Efter bron i Kalv håller du höger där vägen delar sig.
 5. Fortsätt rakt fram mot Mårdaklev. (Sväng INTE höger mot Östra Frölunda här.) Du cyklar nu 4 kilometer på en rak asfalterad väg som kantas av mossmarker.

Etapp 3 – Mårdaklevs kyrka-Östra Frölunda, 12 km (60 min)

 1. Nu ser du Mårdaklevs kyrka. Sväng höger mot Anfastorp/Grenhul innan ni passerar kyrkan (gul skylt).
 2. Du cyklar nu längs en lång grusväg som följer utmed Ätran. Grusvägen slutar med en brant nerförsbacke och utmynnar i en T-korsning. Var försiktig här så du inte kommer med för hög fart! Sväng vänster när du når den asfakterade vägen, mot Östra Frölunda.
 3. Ta vänster över bron och in mot Östra Frölunda. Ta sikte på kyrkan, korsa ätran och sväng vänster i korsningen så är du tillbaka vid utgångspositionen.

Tips: Om du vill cykla en liknande men något svårare runda, och utgå från Östra Frölunda, prova Holsljungaturen.

Cykelkarta för Kindaholmsturen

Klicka här för att komma till kartan!

Vi cyklade rutten i juli 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *