Pyttebaneleden


Sträckning: 15 km (enkel väg), Tid: ca. 1.5 h, Svårighetsgrad: Lätt

Pyttebanan är det lokala namnet på tågsträckan mellan Falkenberg och Limmared. Sträckan var i drift mellan 1894 och 1961. Numera är banvallen mellan Ullared och Älvsered omgjord till cykelbana – kallad Pyttebaneleden. Du cyklar nästan uteslutande på hårt packat grus och stigar. Därför lämpar sig sträckningen bäst att cykla på en mountainbike, men det går såklart också med en vanlig cykel. Som en banvall bör vara är den inte särskilt kuperad. På så vis är det en lätt sträcka att cykla, även om underlaget delvis är ganska ojämnt.

Pyttebaneleden följer Högvadsån

Längs Pyttebaneleden finns många skyltar med information om järnvägen som är väl värda att stanna vid. På sina håll är de gamla vackra järnvägsbroarna kvar också, vilka såklart bör skådas. Nästan hela vägen följer intill Högvadsån, så du har aldrig det brusande vattnet långt borta. Dock är det sämre med badmöjligheter för den som vill svalka sig. Egentligen är det bara en badplats utmed leden och det är i Älvsered. Det finns några bänkar uppsatta för dig som vill rasta. Jag rekommenderar dig att medta en matsäck och avnjuta den till porlandet!

Leden är väl utmärkt, du följer de röda skyltarna. Börja vid ICA i Ullared och cykla norrut eller vid badplatsen i Älvesered och cykla söderut. Tyvärr är det ingen rundslinga, utan du får cykla samma väg tillbaka.

En lagom dagstur för dig som gillar natur och historia! En del av Pyttebaneleden är också vandringsled. Vid Ålarp följer vandringsleden Östdanmark pyttebanan i några kilometer. Här finns skyltar uppsatta som berättar områdets historia. Från pyttebaneleden ser du bland annat den gamla ödekyrkogården. Vandringsleden följer den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark. Väg 154 som går utmed Högvadsån och vars sträckning Pyttebanan följer är en gammal transportled från kusten och inåt landet, kallad Redvägen. I dessa trakter finns mycket historia.

Vägbeskrivning Pyttebaneleden

Du startar leden antingen vid ICA i Ullared och cyklar norrut, eller vid badplatsen i Älvsered och cyklar söderut. Leden är markerad med röda skyltar.

Pyttebaneleden följer Högvadsån

Cykelkarta för Pyttebaneleden

Kommer…

Gammal järnvägsbro längs Pyttebaneleden

Tips: Vill du cykla mer banvall? Prova Ätradalsleden, en 25 mil lång cykelled mellan Falkenberg och Falköping på inte mindre än 4 banvallar. Eller om du inte orkar hela vägen, cykla en bit på någon utav dom! Från Ullared kan du cykla till Fegen på banvall där tågen mellan Varberg och Ätran samt Ätran och Fegen tidigare passerade.

Vi cyklade rutten i juli 2020

6 svar till “Pyttebaneleden”

 1. Tänk om Falkenbergs kommun, gärna i samarbete med Gekås, öppnar Pyttebanan mellan Falkenberg och Ullared igen – vilken turistattraktion!

  Med grusled kan man cykla, vandra, rida – eller varför inte köra rutten med minitåg!

  • Tycker det är kul att de gjort cykelled av den gamla sträckningen!

  • Vad kul! Lycka till och hör gärna av dig sen om du hittade en bra led!

 2. Hej!

  Finns det någon cykelled mellan Ullared och Falkenberg? Ska nämligen cykla i sommar med familjen (cykelkärra), och vill såklart undvika stora vägar.

  Tack på förhand!

  • Hej Daniella! Tyvärr är det mestadels bilväg den sträckan. Men det går att välja mindre trafikerade vägar genom att cykla via Gällared och följa Ätradalsleden. Kanske har du redan cyklat, hur gick det? /Mattias