Radion står inför stora utmaningar. Unga har inte tagit den traditionella radion till sig. Samtidigt är Musikhjälpen större än någonsin. Varför har Musikhjälpen lyckats och vad säger det om framtidens radio?
Varje år stängs tre programledare in i en glasbur på ett torg. Därifrån sänder de radio och TV för att samla in pengar till välgörenhet. Det hela direktsänds i Sveriges Radio och SVT. Musikhjälpen hade premiär 2008 och förra året samlades hela 23 miljoner kronor in.
Unga lyssnar allt mindre på traditionell radio. Istället har podcasten gjort succé. Unga har alltså inte slutat lyssna på radio, det är bara sättet att lyssna som har förändrats. Radion har länge varit ett sekundärmedium som varit igång i bakgrunden. Den har stått på medan det tvättats och lagats mat. Att alla radioprogram numera finns tillgängliga via nätet dynget runt har inneburit att radiolyssnandet blivit aktivt. Lyssnaren stoppar sina lurar i öronen när hen vill lyssna. Det är en utmaning för den direktsända radion som kräver att lyssnaren lyssnar på bestämda tider. För att den direktsända radion ska fortsätta fylla en funktion behövs någonting extra som ïnte kan fås genom att lyssna i efterhand.
Musikhjälpen sänds direkt. Och trots att lyssnandet på direktsänd radio bland unga de senaste åren sjunkit går Musikhjälpen bättre än någonsin. Varför lyckas Musikhjälpen locka lyssnare när radiolyssnandet i övrigt går ner? Det är framför allt två saker som gjort Musikhjälpen till en succé.
Det första handlar om deltagande. Musikhjälpen bygger på att lyssnaren är med och gör radio. Människor är med och samlar in pengar genom att önska låtar och anordna arrangemang som sedan uppmärksammas i radio. Idag är vi vana vid att delta i kulturen vi tar del av. Oavsett om det handlar om att kommentera eller remixa Youtubeklipp eller delta i radioprogram. Vi vill inte längre bara vara passiva konsumenter.
Att lyssnaren är delaktig genom att önska låtar och samla in pengar gör radiosändningen till ett gemensamt projekt. Ett projekt som blir extra viktigt när pengar samlas in till välgörenhet. Genom att det är ett gemensamt projekt blir också programmets spridning större när alla som deltar sprider vad de själva gör för att samla in pengar.
Utöver lyssnarens delaktighet handlar mycket av Musikhjälpens succé också om att TVn övertagit radions roll som passivt medium. Det är numera TVn som står på i bakgrunden samtidigt som det surftas via mobilen eller kokas makaroner. För att inte radion ska tappa lyssnare till TVn är det en utmärkt idé att ta sig an mediet och sända radio i TV.
Sveriges Radio har lyckats skapa ett radioprogram som engarerar en generation som annars allt mer sällan lyssnar på radio.
Foto: Kristoffer Åkesson