Därför vägrar vi bära glasögon och klockor


Glasögon, klockor och armband. Allt fler företag satsar på såkallad ”wearable technology”, men ännu vägrar vi bära tekniken på kroppen. Det måste teknikföretagen ändra på om inte deras satsningar ska floppa.

Microsoft-HoloLens-Family-Room

För två veckor sedan lanserade Microsoft sin senaste satsning HoloLens. Glasögon med hologram-teknologi som skapar virtuella saker i rummet där du befinner dig. Äntligen fick vi svaret på varför Microsoft i september i år köpte det svenska succéspelet Minecraft. Med HoloLens kan du sitta i soffan och bygga en Minecraft-värld på ditt soffbord.

Fler satsar på wearable

HoloLens är bara en i raden av satsningar på såkallad wearable technology (med den glamorösa svenska översättningen ”kroppsnära teknik”) som världens största teknikföretag presenterat de senaste året. Apple kommer i april att lansera sin klocka Apple Watch och Google har länge utvecklat sina glasögon Google Glass.

Det finns en stor utmaningen för produkter i kategorin ”kroppsnära teknik”. Hittils har vi vägrat bära dem. Det är ett stort steg att ta från att bära tekniken MED oss till att bära den PÅ oss. Vi är alltid skeptiska när tekniken gör nya försök att komma närmre oss. På samma sätt som det under 50- och 60-talet var svårt att få oss att placera teven i vardagsrummet. För att vi överhuvudtaget skulle våga ta in teven i hemmet byggde tillverkarna in den i möbler så att vi enkelt kunde gömma undan den. Med tiden ändrades synen på teven och idag möblerar vi våra vardagsrum efter den.

Tekniken måste efterlikna

Smarta klockor har funnits på marknaden ett tag men aldrig riktigt slagit igenom. För en månad sedan passerade pionjärmodellen Pebble en miljon sålda exemplar. Pebble har funnits till försäljning sedan januari 2013 men försäljningen går alltså fortfarande trögt.

Apple har tagit intryck av tevens svårighet att ta sig in i hemmet. Samtidigt som tekniken ska vara ny och revolutionerande ska den efterlikna vad vi tidigare har sett och är vana vid. Det är då vi förstår fördelarna och möjligheterna. På det viset blev datorn en succé när det grafiska gränssnittet med skrivbord och mappar introducerades. En digital variant av ett system som redan fanns i den analoga världen. Vi förstod precis hur vi skulle handskas med det. Utmaningen för kroppsnära teknik är att vi ska vänja oss och acceptera att bära den på oss. Det måste ske i etapper. Först kamouflera teven som möbel innan den får lov att göra sitt riktiga intåg i hemmet.

Till skillnad från Pebble har Apple Watch ett tydligt fokus på hälsa. Apple har valt att framhäva funktioner vi redan länge använt för att bli friskare och må bättre. Ett hälsofokus som mycket efterliknar en vanlig stegräknare, fast med lite mer avancerade funktioner. Att få SMS- och mail-notifikationer på armen, så som Pebble marknadsfört sig, är vi desto mer ovana vid. Apple går med sin klocka långsamt fram. Även om det kommer ta ett tag innan alla kan tänka sig bära den så har de större chans att lyckas.

Hård kritik mot Google Glass

Google Glass hade motsvarade strategi. Där öste man på från början med något helt revolutionerande, men så har det också blivit en flopp. Nyligen stoppades projektet och kommer nu byggas om från grunden. Google Glass är ett av de senaste årens mest omtalade teknikprojekt. Glasögonen är utformade för att vi alltid ska kunna bära dem på oss. De ska hjälpa oss i vardagen. Vi kan hitta personer i folksamlingar, guidas av GPS och översätta skyltar. Allt det här har fått teknikentusiaster att hoppa av upphetsning.

Nu har den första prototypen av glasögonen skrotats och de ska göras om i grunden. Det är inte svårt att gissa varför. Projektet har fått utstå en hel del kritik. Den största har handlat om den totala övervakning som det möjliggör när vi ständigt bär dem på oss. Biografer och casinon har redan hunnit porta dem med hänvisning till att de kan registrera allt som försiggår framför ögonen. Kanske trodde Google att viljan att bära tekniken kommit längre än vad den gjort. Om man jämför med Microsofts HoloLens har de en helt annan strategi. HoloLens ska vi använda när vi behöver dem snarare än att alltid bära dem på oss. Google Glass var byggda för det senare. Antingen kommer Google vänta med releasen tills vi är villiga att ta på oss glasögonen eller så byggs de om för att användas vid utvalda tillfällen snarare än alltid.

De senaste åren har utvecklingen gått mot mer smart teknik i hemmet. Datorer byggs in i både kylskåp, spis och kaffebryggare för att vi ska kunna övervaka och styra tekniken med våra mobiltelefonen. Tekniken kommer alltså närmre och närmre oss i vår vardag. Frågan är om 2015 blir året då vi för första gången vågar bära tekniken på kroppen?

Bildkälla: Microsoft

,