FAQ Långfärdscykling


Vad ska jag ha för cykel?

Läs mer om vilken cykel jag rekommenderar här!

Hur långt ska jag cykla?

Jag planerar att cykla som mest fem mil per dag. Jag långfärdscyklar för att se omgivningen, stanna vid sevärdheter och njuta av bad och mat. Därför ser jag till att jag har god marginal till att göra spontana stopp. Det finns ingenting tråkigare än att cykla stressad till ett mål.

Tänk på att hur långt du kan cykla beror på hur mycket packning du har, hur underlaget och terrängen är, vilken väderlek som råder samt hur vältränad du är. Banvall är platt och går ofta fort, särskilt om du cyklar på asfalt och har medvind. Värre är det om du har uppför och cyklar på dåligt packat grus. Med fem mil som standard kommer du klara de tuffa dagarna och du kommer kunna njuta av extra långa pauser de bra dagarna.

Vad ska jag ha för packningsväskor?

När du packar vill du ha vikten jämnt fördelad över cykeln och gärna så lågt ner som möjligt. Tung packning högt upp gör cykeln ostadig. Har du en pakethållare bak på cykeln är det lätt att köpa två sidoväskor och ösa ner allt i dem, men då blir cykeln baktung. Bättre är då att satsa på mindre väskor och om möjlighet finns fästa två väskor i framgaffeln. På så sätt kan du bättre fördela vikten bak och fram.

Jag har valt att cykla utan pakethållare. Det ger mig mindre packningsmöjligheter och jag måste sortera bort mycket av det jag vill ta med mig. Ibland kan det faktiskt upplevas som en fördel att ha ont om plats, då tvingas du jaga gram och ta bort allt överflödigt.

Om du inte har en pakethållare kan du sätta på en sadelväska. Tillsammans med en ramväska som du fäster under ramen, samt två väskor att fästa i framgaffeln får du en mycket smalare cykel. Din packning sticker inte ut på samma vis och fångar vind så som sidoväskorna på pakethållaren gör. Jag är mycket nöjd med detta val, även om det alltså innebär att det är en större utmaning att packa när färre saker får plats. En nackdel är att det är svårare att ta med sig packningen när du lämnas cykeln. Du får många småväskor som inte är gjorda att bäras runt på, vilket kan vara störande när du till exempel ska övernatta på hotell och släpa upp väskorna för trapporna. Det är också betydligt jobbigare att hitta i väskorna, så här gäller det att du packar smart med det du kommer behöva ytterst.

Hur jag valt att packa på min gravel bike. Numera har jag också två små väskor fästa i framgaffeln.

Vad ska jag ta med mig?

Ta med dig så lite som möjligt. Varje gram gör att din cykling blir tyngre och tråkigare. Likväl måste du såklart ta med dig det basala. Du kan spara mycket vikt genom att välja rätt material på kläder, samt se till att de har multifunktion. Köp gärna sådant som är anpassat för resor och därmed lättvikt, som till exempel en resehandduk.

Kläderna är det som tar mest plats. Du klarar dig på en eller två uppsättningar cykelkläder om du efter en cykeldag tvättar kläderna i en sjö eller tvättmaskin. Planera gärna in en dag mitt i cyklingen där du inte cyklar och bor på ett hotell med tvättmöjlighet. Då kan benen samtidigt få en välbehövlig paus.

Här är en lista jag brukar utgå från när jag packar:

PACKLISTA:

Allmänt:

nycklar

mobil + laddare + powerbank

plånbok

Näring:

vattenflaska + vätskebehållare

proviant

Hygien:

tandborste + tandkräm

first aid kit

ev. medicin

solkräm

solglasögon

shampoo/tvål (naturvänligt om du badar i sjö)

tvättmedel (naturvänligt om du tvättar i sjö)

resehandduk

badkläder

plastpåsar för blöta badkläder och smutstvätt

Verktyg:

cykelverktyg (inkl. däckavtagare)

cykelpump

extraslang

cykelolja

cykellås

Kläder:

cykelbyxor + (+ ev. benvärmare)

långärmade tröjor (gärna vattentäta)

cykelhandskar

strumpor

cykelskor

hjälm

kalsonger/trosor + sport-bh

civila kläder (byxor/shorts, varm tröja, jacka)

Om du tältar får du inte glömma ta med dig sovsäck, liggunderlag, tält och matlagningsgrejer.