Gör din egen podcast – Utrustning


UPPDATERING: Läs min kompletta guide till hur du gör din egen podcast på attpodda.se

När du bestämt dig för att göra din egen podcast är det dags att skaffa inspelningsutrustning. Det finns en uppsjö olika produkter att välja bland. Vad du bör satsa på avgörs av hur många som medverkar i din podcast.

Jag har uppdaterat den här guiden – klicka här!

Bara du?

För dig som spelar in din podcast ensam eller med någon via IP-telefoni (ex. Skype) finns det flertalet lösningar att välja på. Kom ihåg att aldrig använda den inbyggda mikrofonen i din dator eller mobiltelefon. Den låga ljudkvaliteten skrämmer bort lyssnaren innan hen tryckt på play. Inte heller ett headset är att rekommendera, om det är av billigare sort. När du köper ett headset får du både mikrofon och hörlurar i ett. När du investerar i ett headset betalar du alltså både för hörlurarna och mikrofonen, vilket gör att mikrofonen inte är lika bra som om du enbart köpt en sådan.

Därför är en USB-mikrofon en bättre lösning. Den kopplas med USB till datorn och har ofta uttag för hörlurar som du köper separat. Tänk på att också skaffa ett stadigt bordsstativ ifall det inte ingår. Att hålla i mikrofonen belastar både dina armar och lyssnarens öron (genom handling noise).

Exempel på USB-mikrofoner: Blue Microphones Yeti eller RØDE Podcaster

Två eller fler

Att köpa en USB-mikrofon är ingen optimal lösning om ni är två eller fler som medverkar i podcasten. Grunden här är att varje medverkande ska ha en egen mikrofon. Om ni delar mikrofon genom att hålla den mellan er blir ljudet antingen lågt eller så skapas skrapljud när du flyttar mikrofonen fram och tillbaka. Gällande USB-mikrofonen uppstår det ofta problem när du kopplar in två stycken i samma dator, därför är en USB-mikrofon inte att rekommendera när du behöver fler än en. Du bör istället satsa på ett externt ljudkort. Också ett sådant kopplas med USB till datorn.

Exempel på ljudkort: Scarlett Focusrite 2i2 (2 mikrofoner) eller 18i8 (4 mikrofoner)

Ljudkortet har ingen egen inbyggd mikrofon. De flesta separata ljudkort har istället uttag för XLR-kontakter. Det är standardformatet för mikrofoner. Således behöver du köpa mikrofoner med XLR-koppling. När du ska spela in tal är det bäst med en mikrofon som är lämpad för tal och sång. Tänk på att alla mikrofoner bör vara av samma sort så att du inte får olika ljud beroende på i vilken mikrofon deltagarna pratar.

Världens mest använda mikrofon för tal och sång är Shure SM58. Ett betydligt bättre och dyrare alternativ är proffsmikrofonen Shure SM7 som är anpassad för radioproduktion. Själv använder jag en RØDE NT1-A. Det finns mängder med bra alternativ på marknaden, så ut och googla.

Osäker? Ta det mest flexibla

Det kanske allra mest flexibla alternativet är en portabel inspelare som även fungerar som ljudkort. En sådan har oftast en bra inbyggd mikrofon och kan kopplas med USB till datorn. De bästa portabla inspelarna har även XLR-ingång för externa mikrofoner och får då i praktiken samma funktion som ett externt ljudkort. Ett flexibelt alternativ om du inte vet vilka dina användningsområden är i framtiden. Med en portabel inspelare kan du också ge dig ut i andra miljöer, exempelvis för att göra reportage.

Exempel på portabel inspelare/ljudkort med XLR-ingång: Zoom H4n, Zoom H6 eller Olympus LS-100

Fotokälla: Patrick Breitenbach

,

44 svar till “Gör din egen podcast – Utrustning”

 1. Tack för bra tips! Jag har en Olympus LS-11 som ger bra ljudkvalitet och jag undrar vilka mikrofoner du rekommenderar om jag ska intervjua folk ute på plats för en podcast, där det är viktigt att vi båda hörs lika bra? Förmodar att det bästa är att ha varsin mikrofon.

  • Hej! Det beror på hur du menar med att ”intervjua folk på plats”. Är det kortare intervjuer så som enkäter och liknande ska de helst göras med så lite utrustning som möjligt eftersom personen du pratar med känner sig tryggare och intervjun blir bättre och enklare för dig att genomföra när det är mindre teknik i vägen. Och då är Olympus LS-11 perfekt som reportermikrofon. Det kräver dock att du för den fram och tillbaka mellan dig och personen du pratar med och inte placerar den på ett bord i mitten.

   Är det en längre intervju där du riskerar att bli trött av att föra mikrofonen mellan er bör du ha en utrustning som är enkel att bära med och sätta upp. Förslagsvis en portabel inspelare med xlr-ingång och två mikrofoner. Olympus ls-11 saknar xlr-ingång. Zoom H4n och två Shure SM58 har några vänner till mig använt och det är de nöjda med.

   • fråga-svara = reportermikrofon (ni pratar inte i mun på varandra och samtalet har en tydlig disposition)
    prata-prata = varsin mikrofon (ni kommer fylla i varandra osv.)

 2. Hej. Min tanke är att göra längre podcasts via Skype, vad är att rekommendera? Och behöver man isåfall utrustning på båda ställen eller räcker det med att en person har utrustningen?

  Tack på förhand!

  • Hej! Då behöver du och den du pratar med ha varsin mikrofon så att ni båda hörs tydligt. Exempelvis varsin USB-mikrofon som Røde Podcaster eller Blue Yeti, eller varsitt ljudkort som Scarlett Focusrite och en mikrofon med XLR-ingång. Undvik att köpa ett headset, där satsar tillverkarna främst på hörlurarna och mindre på mikrofonen. Du behöver dock hörlurar för att höra den andra personen via Skype, men det går bra med i stort sett vilka hörlurar som helst så länge de inte koppas in med USB. Då kan de störa ljudkortet eller USB-mikrofonen. Sen behöver ni ett tillägg till Skype som spelar in vad ni säger.

 3. Hej Mattias!
  Jag har intresse av att starta en podcast men har en begränsad budget. Podcasten är en IRL-intervju så en mic anpassat efter det behövs. Jag har fastnat för Blue Mic Yeti som verkar ha många bra egenskaper och ganska enkel att handskas med. Vad tror du rent spontant om ett sådant alternativ?

  Vad gäller inspelning (som skulle ske via Mac), hur fungerar det med att använda t ex hörlurar vid inspelningen för att övervaka inspelningen? T ex störningar i inspelningen mm, kopplar man detta via datorn eller micen eller gäller detta alternativ endast för mer avancerad utrustning? Hoppas du förstår min fråga….

  Otroligt tacksam för svar då jag är lite lost för tillfället… 🙂
  Tack på förhand!

  • Hej Christofer! En USB-mic såsom Blue Mic Yeti fungerar också som ljudkort och i de flesta fall finns då uttag för hörlurar i mikrofonen (det har Blue Mic Yeti). Se till att ni båda sitter nära mikrofonen när ni pratar. (Kan vara obehagligt med är en vanesak.) Om budgeten tillåter anser jag dock att du bör köpa ett ljudkort och två xlr-mikrofoner så att ni kan ha varsin. Men det blir nog minst dubbelt så dyrt.

   • Okej! Jag söker just nu sponsring/samarbete så jag hoppas kunna fixa lite dollares till att köpa bra grejer. Hade tänkt få in runt 3000 kr att köpa grejer för.

    För en oinvigd, är det något du rekommenderar i mikrofonväg om man nu köper ett ljudkort? Dom mikrofonerna ovan tycker jag inte passar syftet, det bästa är ju om dom kan vara så nära personen som möjligt och ev puffskydd?

   • Det finns en uppsjö att välja bland. Jag använder en Rode NT1-A och den är jag nöjd med. Där jag arbetar har vi Shure SM7B men de är klart dyrare. Du kan höra med någon musikaffär vad de rekommenderar för den prisklass du önskar.

 4. Hej Mattias!

  Jag har valt en lite dyrare mic, en RodeBroadcaster och ett Focusrite Scarlett 18i8i ljudkort kopplat till en Macbook pro. Vidare har jag en Zoom H6 för att spela in ljudet. Jag vill ha möjlighet att ta in Skype samt mobil samtal samtidigt. Har du några tips kring detta? Behöver jag komplettera med en annan mixer? Jag gillar Focusrite eftersom de är okomplicerade och har ett mycket bra ljud. Jag har börjat med Garageband men jag har också Logic pro. Tacksam för lite tips…

  • Hej! Det finns några sätt att spela in telefonsamtal på.

   Du kan skaffa ett skypenummer och spelar in skypesamtalet med ett tillägg https://support.skype.com/en/faq/FA12395/how-can-i-record-my-skype-calls

   Alternativt att du kopplar din mobiltelefon med en 3,5 mm -> 6,3 mm sladd/+adapter till din zoom eller scarlett. Troligt att du då kan spela in samtalet på en kanal i din zoom eller scarlett, men att du behöver prata både i mobilen och din mikrofon för att den andra ska höra dig och det ska spelas in.

   Men är det så att du vill kunna ringa både skypesamtal och mobiltelefon samtidigt och personerna ska höra varandra? Det kan bli lite mer komplicerat. Enklast är nog isåfall att göra enligt någon av lösningarna jag nämnde, och så efter om skype eller din telefon har möjlighet att ringa upp konferenssamtal eller liknande, alltså att du kan ringa två personer samtidigt?

   Hängde du med? 🙂

   • Hej igen!

    Nää. 😉 Jag vill ha en co-host lite olika varje gång. Det kommer vara min mic samt 1 skype och 1-2 mobil. Det kommer vara jag samt co-host på mobil samt 1-2 gäster. Co-host och gäster ringer remote.

    Man pratar om mix minus. Kan man använda den på Focusriten? Och ja, jag vill att alla kan höra varandra. Inte helt enkelt. Jag har kollat på appen ecamm för att spela in skype som många rekommenderar på nätet. Tacksam för möjliga lösningar.

   • Det blir lätt komplicerat! 🙂 Jag kan inte ge dig en färdig lösning tyvärr, utan jag tror du behöver prova dig fram och testa olika tjänster osv. Men hör gärna av dig om du löser det, det finns garanterat fler som vill veta hur du gjorde eftersom de kommer stöta på samma problem 🙂

 5. Hej Mattias!

  Jag har nya, men starka planer på att skapa en egen, nischad podcast där jag vill intervjua gäster. Behöver med andra ord ett ljudkort med utgång för två mikrofoner, ja och därmed två mikrofoner och stativ till dessa. Skulle du kunna ge en rekommendation på detta paket? Medelkvalitet och pris därefter. Det är en djungel av olika fabrikat och modeller så vore ytterst tacksam för lite vägledning.

  Allt gott,
  Oskar

  • Hej Oskar! Jag använder Scarlett focusrite 2i4 och Rode NT1-A. Det är säkert fem år sedan jag köpte det paketet, men jag kan ju konstatera att jag är nöjd samt att ljud har varit så välutvecklat länge att det nog står sig än idag. Men jag ska ärligt erkänna att jag haft lite dålig koll på mikrofoner de senaste åren så skadar inte om du kollar med andra! 🙂

 6. Hej Mattias,
  Tack för goda råd! Vi har planer på att sända en live-podd på ett evenemang och har då blivit rekommenderade att använda http://mixlr.com/. Har du någon erfarenhet?
  Det ska vara en reporter och en intressant person att intervjua och det kommer att vara en fast plats med fast uppkoppling. Nu undrar jag, som fått i uppgift att fixa mikrofon och hörlurar, om båda personerna måste ha hörlurar och i så fall ska man ha med inbyggd mikrofon eller en mikrofon + ljudkort (eller två)? Det kommer antagligen vara ljud omkring platsen.
  Blev också lite sugen på en portabel inspelare för precis som du skriver så blir det mer flexibelt för framtiden.
  Supertacksam för goda råd!
  Sussi

  • Hej Sussi!

   Ja, jag registrerade mig faktiskt för mixlr för några år sedan och var tydligen såpass tidig att jag fick ett premiumabonnemang i ett år, vilket ju var härligt för jag slapp några begränsningar! 🙂 Jag tror att de nu har någon maxlängd per månad som du får sända gratis, men det framgår väl på hemsidan.

   Vi använde mixlr när vi sände från ett evenemang i en park, och då hade vi ett mobilt bredband (och en bärbar dator då) och ett scarlett focusrite som ljudkort. Jag minns att det fungerade bra, man kunde ha låtar liggande i en spellista i mixlr och via mjukvaran sätta på och stänga av mikrofonerna samt musiken. Enkelt och smidigt gränsnitt dessutom.

   Ni bör definitivt ha varsin mikrofon. Kan rekommendera shure SM58 som är bra vid liveevenemang, för de släpper inte in så mycket ljud från omgivningen. Och sen behöver du ju ett ljudkort, antingen i form av ett vanligt externt eller en portabel inspelare som också fungerar som ljudkort.

   Är det ett stökigt event kan det ju vara bra att ha varsina hörlurar så att ni hör varandra, annars fungerar det om bara teknikern har koll så att det blir bra utljud. Och ska du investera kan du välja slutna eller halvslutna hörlurar, t ex. Sennheiser HD 280 pro eller Sony MDR-7506.

 7. Hallå Mattias,
  Har planer på att starta en podcast för en idrottsförening jag jobbar med webb hos. Tanken är att ha två programledare och en gäst i varje avsnitt, men när jag kikade på utrustning verkar det genast bli ganska mycket dyrare när man går över två mikrofoner pga ljudkortets ökade kostnader. Är det rimligt att tro att man kan hitta någon lösning där all utrustning för tre personer inte överstiger 3000 kr i budget? Har du några förslag?

 8. Funderar också på mikrofonen röde nt1a. Funkar den bra för podd? Hur tung är den? Funkar det med ett litet stativ att ställa på bordet eller måste det vara ett stativ som är fastsatt i bordet? Tycker det är aningen dyrt med sånt röde-ställ att montera för typ 1000kr.

  • Jag känner tyvärr inte till den modellen, så kan inte ge något råd.

  • Focusrite scarlett eller clarett. Scarlett är budget och clarett är klasserna bättre. Thomann.de brukar ha de bästa priserna.

  • Hej Mats!

   Focusrite scarlett eller clarett. Scarlett är budget och clarett är klasserna bättre. Thomann.de brukar ha de bästa priserna.

 9. De mikrofoner du rekommenderar sitter antingen på stativ eller är handhållna. Varför har du valt den sorten?

  Borde det inte bli bättre ljudkvalitet om alla har var sin mikrofon monterad på ett headset med ett konstant (kort) avstånd till munnen på den som pratar?

 10. Hejsan!
  Vi är två som ska spela in på olika platser? Hur gör vi enklast då? För att spela in en podcast? sen klippa ihop? Vilka microfoner rekommenderar du?

 11. Hej!
  Sitter här med mitt nyinköpta Focusrite 2i2 samt två mikrofoner plus bordsstativ.
  All set liksom.
  Intentionen är att spela in pod med hjälp av GarageBand, men hur 17 får jag ljudkortet och därefter min MacBook att visa varje mikrofon som ett separat spår?

  Har plöjt Youtube och efter bästa förmåga försökt att följa dessa guider men jag får inte rull på det.
  Däremot fungerar det med bägge mikrofoner in på samma spår.

  Tusen tack för din sajt och din kunskap!

  • Hej! Jag har tyvärr själv inte någon erfarenhet av GarageBand. Jag vet att det fungerar i Adobe Audition. Någon annan här i kommentarfältet som har efterenhet av GarageBand kanske?

 12. Hejsan Mattias, tack för en super guide!!! Jag tänkte (som all andra här) försöka mig på att podda. Jag fick tips av en kompis att skaffa en y-kabel (två xlr till en 3.5mm) och två T.bone SC400. Han påstod att jag skulle kunna spela in direkt till Audacity på två kanaler, utan ljudkort… men jag är lite skeptisk. Jag har själv bara använt mig av zoom när jag spelat in ljud innan, men har lite tight budget så jag försöker komma ner i kostnader… Har du någon erfarenhet av lösningen min vän föreslår?

  • Hej Malin! Det är jag också väldigt skeptiskt mot… Tror inte det fungerar, tyvärr.

 13. Hej!

  Som många andra så funderar jag lite på att börja podda. Sitter och kollar olika sajter angående att starta en podd. När det kommer till inköp av mikrofon blir jag ”stöllig” många olika vem du än frågar. Och mycket snack om ljudkort. Ljudkort är något som gör att man kan spela in ljud? Finns inte det i datorn, mikrofon du köper? Har kollat på yeti usb och yoga usb. Båda ska det finnas ljudkort i? Räcker det då att koppla till dator och självklart ha ett program och sedan köra på?

  • Hej Chris! Kul att du vill börja podda! Ja, du måste ha ett ljudkort. Det i datorn är delvis dåligt, dels har det enbart såkallad 3,5 mm uttag som mest är anpassat för billigare mikrofoner.

   Ljudkortet tar emot signalerna från mikrofonerna så att de kommer in i datorn, kan man väl säga. Mikrfoner med USB har inbyggda ljudkort, så då är det bara att plugga in och köra. Med ett inspelningsprogram att spela in i så är det bara att köra! /Mattias

 14. Hej Mattias, Stort tack för en bra sida och många bra tips.
  Nu har det ju gått en del tid sedan det skrevs.
  Vad håller du idag för den bästa och med kostnadseffektiva lösningen för en podd där jag intervjuer en person på plats, med två mikrofoner? Alltså – om vi typ sitter på varsin sida av ett bord och vill spela in. Vad behöver jag?

 15. Hej
  Jag är det mest otekniska som går i ett par skor.
  Jag vill göra en podcast men var?Någon rekomenderade för mig Anchor men jagtycker det var för svårt.Kan du rekomendera några ställen man kan göra sin podcast på.Jag har en IMac och någon sa ITunes podcast men det hittar jag inte 🙂
  En SM58 har jag redan,en från 70 talet men den fungerar,haft den till mina trummor.
  Men

 16. Hej !
  Önskar kontaktuppgifter (mejl och telefonnummer) till Mattias Torstensson!
  Det gäller: Olika alternativa lösningar till att sända Webbradio.