Jag har börjat cykla!


Förra året cyklade jag 25 mil från Falkenberg till Falköping. Det var då jag upptäckte hur roligt det var att cykla. Jag har visserligen alltid cyklat, men det har varit för att ta mig från en plats till en annan. Och cykling för transport är sällan roligt, det är fortfarande min åsikt. Däremot kan man göra cyklingen till ett äventyr och då blir det plötsligt en hobby!

Pyttebaneleden

Nu äger jag både en mountainbike och en gravel bike. Den första använder jag för att cykla i terräng – bland stenar och rötter i skogen. Den andra fungerar både som landsvägscykel, på grusväg och för långa cykelresor.

Det bästa med att cykla är att man kommer ut i naturen och nära kulturen. Med en cykel är det lätt att stanna till när det dyker upp något du vill titta på eller en fin plats att bada vid. Samtidigt tar du dig långt på cykel och hinner se mycket. Du tar dig också fram på vägar som slingrar sig utmed sevärdheter på ett annat sätt än vad de stora bilvägarna gör, de som ofta passerar vid sidan av samhällena.

Fegen runt

Eftersom jag brinner för folkbildning samt tycker det är kul att både fota och skriva bestämde jag mig tidigt för att publicera de rutter jag cyklar här på hemsidan. Och faktiskt – jag gillar också kartor. Därför kommer jag skriva om alla cykelturer jag gör, vad som finns att beskåda utmed dem, var man kan stanna och fika och var det går att bada. Det finns många förslag på rutter hos distinationsbolag och så vidare, men de är inte alltid enkla att hitta. Gamla cykelkartor är slut och lederna är inte uppdaterade. Därför tänkte jag hjälpa till att leta upp rutter och skriva ner dem så att också du kan cykla dem!

Cykellederna hittar du här!