Jag har skrivit bok om att podda


I flera år har jag skrivit på en bok om hur du gör din egen podcast. Jag påbörjade skrivandet redan när jag var kanalchef på studentradion i Lund. Då var tanken att det skulle bli utbildningsmaterial för vår grundkurs i radioproduktion. Jag blev aldrig nöjd med texten och lät den ligga. Kanske var jag inte mogen nog.

För ett och ett halvt år sedan började jag skriva igen. Jag gjorde om boken i grunden. Jag ville nu att det skulle vara lika mycket en fängslande kärleksförklaring till ljudet som en instruktionsbok. Från början hade jag riktat mig till studenter och företag som ville podda i marknadsföringssyfte. Nu ville jag skriva en bok för att uppmuntra till folkbildning. Jag ville hjälpa människor att nå ut med sina livshistorier och åsikter.

Nu är det ett och ett halvt år senare. Jag har under den här tiden låtit mina radiovänner läsa texten och komma med kommentarer. Men jag har faktiskt också varit för feg för att göra något med texten. Jag tycker helt enkelt inte att jag har rätt att tipsa andra om hur man gör podcast, för vad kan jag? Trots att jag försökt skriva boken på ett sätt som är underhållande och inte hugget i sten, utan snarare för att väcka intresse och ifrågasättas.

Samtidigt tycker jag det är tråkigt att texten bara ligger där i min egen mapp. Jag har trots allt lagt ner mycket tid på den. Och syftet är ju gott. Att hjälpa andra göra podcast. Och det finns säkert många som skulle vilja ta del av mina tips, även om de inte är de bästa.

Jag gjorde helt enkelt så att jag satte upp en sajt och la upp alla kapitel. Det känns inte som en lika stor tröskel som det hade varit att försöka få den utgiven på ett förlag. Om den ger mig några pengar för allt slit struntar jag i. Det viktiga är att fler får tillgång till verktyget och kan göra sin röst hörd.

Boken finner du i sin helhet på sidan attpodda.se

Trevlig läsning!