Stadsvandring Falkenberg


Du som följer mig vet att jag är intresserad av historia. Också lokalhistorian intresserar mig mycket och i somras hade jag två vänner på besök i min barndomsstad Falkenberg. Jag satte ihop en vandringsled jag kallar ”Stadsvandring Falkenberg”. Det tar ungefär en till en och en halv timma att gå leden. Den utgår från Turistbyrån vid biblioteket Argus. Promenaden tar dig genom såväl de nya som gamla delarna av stadskärnan. Jag har lagt in intressanta sevärdheter och skrivit kort om dem. Det är en stadsvandring med arkitektur, historiska platser och konst. Du får också en vacker promenadsträcka längs Ätran där du kan njuta av naturen.

Stadsvandring i Falkenberg

Klicka här för att komma till kartan!

Detaljerad vägbeskrivning och sevärdheter

  1. Börja vid Turistbyrån (Holgersgatan 7). Gå söderut mot rondellen. Ta vänster i rondellen och gå i riktning mot Pressbyrån. På höger sida har du snart Rörbäckstorget där du ser
    den franska konstnären Erik Therets stensolstolar från konstutställningen Sculptura 97. Promenaden har visserligen precis börjat, men slå dig gärna ner och vila en stund! Sculptura 97 var en skulpturutställning som ägde rum i Falkenberg 1997. Flera av skulpturerna finns kvar och några kommer du få se den här promenaden!
  2. Fortsätt över Rörbäckstorget, förbi glasskiosken och ut på den enkelriktade Nygatan. Följ gatan fram till Falkenbergs Sparbank.
    Skåda detta surrialistiska konstverk, målad och patinerad brons och koppar,  av Walter Bengtsson 1977, som finns på sparbakens fasad.
  3. Fortsätt söderut på Nygatan och korsa Sandgatan så är du snart framme vid kyrkan. Här har du på vänster sida det gamla varmbadhuset. Falkenbergs varmbadhus, byggt på 1910-talet.
  4. På höger sida har du Falkenbergs nya kyrka, uppförd 1986 i nygotisk stil. Ritad av Adrian C. Peterson. Granitfasader med utsmyckningar i betong.
  5. Fortsätt söderut och sväng vänster vid första korsningen vid Stationsgatan. Här har du den vackra och lugna badhusparken på vänster sida.
  6. När gatan tar slut har du Falkenbergs gamla gästgiveri framför dig. De äldsta delarna av byggnaden kan dateras till början av 1700-talet. Därmed är det ett av Falkenbergs äldsta hus. Gästgivare var i slutet av 1700-talet Sören Falkman, varför caféet heter Falkmanska Caféet.
  7. Sväng höger på Storgatan och följ vägen till kullerstenen. Snart dyker St Laurentii kyrka upp på vänster sida. Falkenbergs gamla kyrka uppfördes troligen under 1300-talet. När Falkenberg fick en ny kyrka 1896 användes St Laurentii kyrka bland annat för föreläsningar, gymnastik och luftgevärsskytte. Kyrkan återinvigdes 1928.
  8. Fortsätt Storgatan söderut så har du snart Gåsatorget på vänster sida. Idag är här en park. Gåsatorget var Falkenbergs gamla torg. Det nämns i skrifter från 1650-talet. Här finns Rosariet, plantering med över 80 olika rosor. Stanna till och dofta!
  9. Fortsätt Storgatan söderut. Du korsar en lång grön remsa som löper genom bostadsområdet, här gick tågen förut. Sedan några år tillbaka har stationen flyttats utanför stan och spåren dragits om. Men betongfundamenten till tågbron står fortfarande kvar i Ätran, vilket du kan se härifrån. Du har nu trähus på vardera sida om dig. Snart har du Hindströmsgården på höger sida. Huset följer den svängda gatan. Detta är Falkenbergs äldsta trähus, uppfört på 1740-talet. Gården har fått sitt namn efter kakelugnsmakaren Elof Hindström som köpte ena halvan av gården 1897. Idag är här museum. Att Hindström var kakelmakare kan man se om man kikar in genom fönstren på de fina kakelugnarna.
  10. Sväng vänster ner mot Ätran. Välj gärna att gå på baksidan av korsvirkeshuset, det som idag är Rian designmuseum. Rian designmuseum är inrymt i ett gammalt sädesmagasin, ett korsvirkeshus från 1865. Rian ser du intill huset, den spetsformade kopparbyggnaden. Här torkades säden. Missa inte kryddträdgården på baksidan.
  11. Nere vid Ätran ser du ett konstverk iform av två tegelväggar. En av europas mest kända skulptörer, danska Per Kirkeby, bidrog med detta konstverk till Sculptura 97. Lägg märke till hur Kirkeby hämtat inspiration från intilliggande byggnader och får sitt verk att smälta in på platsen. Visst påminner konstruktionen om ett hus, trots att det mesta som påminner om ett hus saknas? En solig dag kan du lägga märke till skuggornas mäktiga formationer. Fortsätt norrut på Hamngatan i riktning tillbaka mot stan.
  12. Där Hamngatan och Hallanäsgatan möts har du på höger sida ett till konstverk i form av två stora sammanfogade stenblock. Falkenbergsfödda Pål Svenssons skulptur Enhet 1 & 2 påminner oss om livets alla kontraster.
  13. Fortsätt på Hamngatan. Du ser nu Tullbron på höger sida. Gå över den. Tullbron är Falkenbergs mest berömda sevärdhet. Bron är byggd i mitten på 1700-talet. På den södra sidan låg tullhuset, där bönderna tvingades betala tull när de skulle sälja sina varor i staden. Därav brons namn.
  14. På andra sidan ån ser du ruinerna av en medeltida borg, byggd 1298. Borgen har bestått av ett högt torn, byggt i försvarssyfte. Borgen har gett namn till staden, som tidigare kallades Ätraby. Borgen brändes ner av Engelbrekts bondehär 1434.
  15. Gå tillbaka i riktning mot Tullbron. Sväng höger (vänster om du kommer från bron) och gå norrut på Doktorspromenaden. (Google maps saknar den här vägen så kan inte lägga in den i kartan, men jag rekommenderar dig att gå denna sträcka). Doktorspromenaden har fått sitt namn efter doktor Gustaf Adam Ehrengranath, som var stadsläkare i Falkenberg 1856-1877 och lät bekosta anläggandet av promenadstråket.
  16. Efter några hundra meter kommer du fram till Vallarnas friluftsteater. Här spelas buskis varje år sedan 1996. Förmodlingen är det Sveriges vackraste teaterscen.
  17. Fortsätt promenadstråket tills du kommer till Fajansbron. Ta dig över den och sväng vänster i riktning tillbaka mot stan längs med vattnet.
  18. Efter några hundra meter kommer du till ett forsande parti.
    Här vid garvareforsen smalnar Ätran av och här låg tidigare bron över ån innan Tullbron byggdes i mitten på 1700-talet. Platsen har sitt namn efter ett garveri som låg här.
  19. Fortsätt söderut på Ågatan. Du har nu färgglada trähus på din högra sida. Ta första backen upp till höger och sväng direkt vänster när du är uppe för backen. Fortsätt Storgatan söderut så kommer du snart till Värdshuset Hwitan på din vänstra sida. Huset byggdes i början av 1700-talet och de två flyglarna och trädgården 1924. Byggnaden uppfördes som bostadshus och blev krog i mitten av 1800-talet.
  20. Fortsätt Storgatan söderut så kommer du snart fram till Rådhustorget. Mitt på torget står fontänen Salami och Zulamith. En fontänskulptur i brons av Stig Blomberg, 1965. Salami och Zulamith finns i Zacharias Topelius dikt Vintergatan från 1852. De två älskarna hamnar långt ifrån varandra när de dör men snart kan de mötas igen.
  21. Den stora byggnaden på torget är Rådhuset. Byggnaden är uppförd 1823 och har gett namn till torget. Det gamla rådhuset låg vid dåvarande centrum vid St. Laurentii kyrka, men när Tullbron uppfördes flyttades stadens centrum och ett nytt rådhus uppfördes här.
  22. Den modernistiska kuben är stadshuset. Huset ritades av Lennart Tham och stod färdigt 1960. Ett hyllat byggnadsverk som trots sin modernistiska arkitektur smälter väl in i rummet bland den äldre bebyggelsen.
  23. Framför stadshuset hittar du en granitskulptur, alldeles intill trappan. Evert Taubes visa Himlajord spelas varje dag klockan tolv på klockspelet på Stadshusets fasad. Visan handlar om Gustaf Löfgren, en sjöman från Falkenberg som bosatte sig i Australien och odlade apelsiner. Skulpturen är gjord i bohusgranit av Tore Heby och föreställer både Löfgren och Taube.
  24. På väggen mitt emot kuben ser du Erik Olsons verk ”Historisk kavalkad” i kopparsmide som visar Falkenbergs historia med fiske, sjöfart och handel. Olson var en del av konstnärsgruppen Halmstadgruppen.
  25. Här slutar vår rundvandring. Hoppas den var givande!

Vill du hellre cykla i Falkenbergs kommun? Kolla mina cykelleder!