Välj rätt rubrik och få fler lyssnare


En bra rubrik till ditt podcastavsnitt är oerhört viktigt om du vill locka fler lyssnare. Rubriken ska sticka ut och intressera potentiella lyssnare. Ditt mål är att få lyssnaren att klicka på play.

De guider om rubriksättning som finns handlar i första hand om hur du sätter bra rubriker för blogginlägg. Varför ingen har skrivit om podcasts beror på att lyssnaren ofta är återkommande och inte behöver lockas på samma sätt med klickvänliga rubriker. Precis som dagstidningar med fasta prenumeranter inte har behövt konstruera lika finurliga rubriker som dem lösnummersäljande kvällstidningarna. Idag är det annorlunda. Båda typerna av tidningar konkurrerar om samma läsare på Twitter. Där konkurrerar också podcasts, så för att locka nya lyssnare bör du döpa dina podcastavsnitt rätt.

Löp kallas inledningen av radioprogram där programledaren informerar om vad programmet handlar om. Löpet kom till för att hindra lyssnaren att stänga av radion efter att ha lyssnat klart på sitt favoritprogram. Idag är det inte löpet som avgör ifall lyssnaren är instresserad av att höra programmet. Numera väljer vi vad vi vill lyssna på redan innan vi börjar lyssna. Rubriken är viktigare än löpet.

Målet med din rubrik är att få potentiella lyssnare att klicka på play. Här är några tips på hur du kan döpa ditt podcastavsnitt.

Begränsat antal tecken

Du har ett begränsat antal tecken att använda i din rubrik. Ta då inte upp platsen med onödig information som inte lockar till lyssning. Med det menar jag att du ska skippa programnamn, datum, episod och liknande i din titel. Du kommer behöva alla tecken du får för att skapa en bra rubrik. Avsnittsnummer, datum och programmets titel syns oftast redan bredvid podcasten på andra vis och du lockar inga nya lyssnare med den ospännande rubriken ”S01E02”.

De antal tecken du har att röra dig med är olika beroende på vilken plattform din podcast finns på. Itunes som är vanligast har ingen fast maxgräns. Håll dig till max 37 tecken inklusive mellanslag för att vara på den säkra sidan. Det är vad som visas i Itunes app och mobilen är den främsta lyssningsenheten för podcasts. Google visar som max 70 tecken inklusive mellanslag så längre rubrik än så bör du inte ha. Använd inte mer än 7 ord i rubriken, då riskerar den att bli rörig.

Locka men inte luras

Den bästa rubriken avslöjar vad avsnittet handlar om samtidigt som den ruvar på något som lyssnaren bara kan få veta genom att höra programmet. Lyssnaren ska tvingas klicka på play för att få veta varför och/eller hur. Men håll alltid vad du lovar. Om du inte leverarar svar på det du lovar i rubriken kommer lyssnarnas förtroende urholkas.

Det gäller att hitta en rubrik som är unik. Därför ska du inte välja rubriker som ”Om kaffe och semlor”. Det är bättre att plocka ut en specifik del av avsnittet än att rubriksätta övergripande. Det finns sällan något unikt och spännande i en sådan bred rubrik. Lyssnaren vet helt enkelt inte varför hon behöver lyssna på en podcast om kaffe och semlor. Du måste tala om varför. Det finns en uppsjö av podcasts och du behöver framhålla din egen nisch även i rubriken.

Korta tips på hur du skriver en bra rubrik:

– Vi klickar ofta på rubriker för att vi vill lära oss något. Rubriken kan därför börja med ”Så…” ”Därför…” ”Anledningen till…”

– Ett sätt att locka lite extra är att använda värdeladdade och starka ord. Byt ut “bra” mot “briljant”.

– Precis som i radio ska du vända dig direkt till lyssnaren. ”Så gör du en höna av en fjäder”.

– Ställ en fråga i rubriken. ”Varför hatar fåglar schackrutiga stolar?”

– Plocka ut ett citat och använd det som rubrik. Hur spännande är inte rubriken: ”Jag hällde en spann vatten på polisen”.

– Humor fungerar oftast utmärkt. Glöm inte att Sverige är världsbäst på ordvitsar.

– Använd inte versaler och utropstecken. Behöver du skrika ut din rubrik är det en dålig rubrik. Innehållet är det viktiga.

– Variera dina rubriker. Du kan inte ha samma upplägg varje gång.

Dessutom bör du fundera över hur du får in nyckelord (keywords) i rubriken. Ett nyckelord bör finnas med för att tala om vad podcasten i huvudsak handlar om. Nyckelordet bör finnas i början av rubriken. Där syns det även för den som snabbt scrollar förbi samtidigt som det placerar podcastavsnittet högre upp på Google när någon söker på nyckelordet.

Låt det ta tid

Jag har alltid en rubrik i huvudet när jag börjar skriva på ett blogginlägg. Det är bra för att ha en riktning. När jag är klar med texten förbättrar jag rubriken. Något som kan ta upp emot en timme, beroende på hur mycket erfarenhet du har av rubriksättning. Det viktiga är att inte stressa. Ju längre du sitter desto mer alternativa rubriker kommer du komma på. Även när du känner dig nöjd bör du ta en extra titt och hårdgranska varje ord för att se om du kan byta ut något och göra rubriken ännu mer spännande.

Glöm inte att studera andras rubriker för att lära dig. Du kan också använda analysverktyg och mäta vilka rubriker som får flest klick.

Fotokälla: U.S. Mission Photos/Eric Bridiers

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *